Labels

Apilepsy Dengue fever natural bleach Polycystic Ovarian Disease (PCOD or PCOS) Sinusitis അകാല നര അപകടങ്ങള്‍ അപസ്മാരം അമിതവണ്ണം അരിഷ്ടങ്ങള്‍ അര്‍ബുദം അലര്‍ജി അസിഡിറ്റി അസ്ഥി വേദന അറിവുകള്‍ ആണിരോഗം ആര്‍ത്തവ പ്രശ്നങ്ങള്‍ ആര്യവേപ്പ് ആസ്ത്മ ആഹാരക്രമം ഇഞ്ചി ഇരട്ടി മധുരം ഉപ്പൂറ്റി വേദന ഉലുവാ ഉഷ്ണ ഭക്ഷണം ഉറക്കത്തിന് എരുക്ക് എള്ള് ഏലക്ക ഒറ്റമൂലികള്‍ ഓര്‍മ്മശക്തി ഔഷധ സസ്യങ്ങള്‍ കടുക് കണ്ണ് വേദന കഫക്കെട്ട്‌ കരൾ സുരക്ഷ കരിംജീരകം കര്‍പ്പൂരം കറ്റാര്‍വാഴ കാടമുട്ട കാല്‍പാദം കുങ്കുമപ്പൂവ് കുട്ടികളുടെ ആരോഗ്യം കുര അഥവാ കാസം കൂര്‍ക്കംവലി കൊടിഞ്ഞി കൊളസ്ട്രോൾ കോഴിമുട്ട ക്യാന്‍സര്‍ ഗര്‍ഭകാലം ഗര്‍ഭരക്ഷ ഗൈനക്കോളജി ഗ്രാമ്പൂ ചര്‍മ്മ സൌന്ദര്യം ചികിത്സകള്‍ ചുണങ്ങ്‌ ചുമ ചെങ്കണ്ണ്‌ ചെന്നികുത്ത്‌ ചെവിവേദന ചെറുതേന്‍ ഛര്‍ദ്ദി ജലദോഷം ജാതി പത്രി ജീവിത ശൈലി ഡെങ്കിപ്പനി തലമുടി ആരോഗ്യം തലവേദന തീപ്പൊള്ളല്‍ തുമ്പ തുളസി തേങ്ങാ തൈറോയിട് തൈറോയിഡ് തൊണ്ടവേദന തൊലിപ്പുറം തൊഴുകണ്ണി ദഹനക്കേട് നഖങ്ങള്‍ നടുവേദന നരക്ക് നാട്ടറിവ് നാഡീ രോഗങ്ങള്‍ നാസാ രോഗങ്ങള്‍ നിത്യ യൌവനം നുറുങ്ങു വൈദ്യം നെഞ്ചെരിച്ചില്‍ നെയ്യ് നെല്ലിക്ക നേന്ത്രപ്പഴം പച്ചമരുന്നുകള്‍ പനി പനി കൂര്‍ക്ക പല്ലുവേദന പാമ്പ്‌ കടി പുഴുക്കടി പേശി പൈല്‍സ് പ്രതിരോധ ശക്തി പ്രമേഹം പ്രവാചകവൈദ്യം പ്രോസ്‌റ്റേറ്റ് പ്ലേറ്റ്ലറ്റ് ബുദ്ധി വളര്‍ച്ച ബ്രഹ്മി ഭഗന്ദരം-ഫിസ്റ്റുല ഭസ്മം മഞ്ഞപ്പിത്തം മഞ്ഞള്‍ മനോരഞ്ജിനി മരുന്നുകള്‍ മലബന്ധം മഴക്കാലം മുഖ സൗന്ദര്യം മുഖക്കുരു മുടി സൌന്ദര്യം മുത്തശി വൈദ്യം മുരിങ്ങക്കാ മുളയരി മുറിവുകള്‍ മൂത്രച്ചുടീല്‍ മൂത്രത്തില്‍ അസിടിടി മൂത്രത്തില്‍ കല്ല്‌ മൂലക്കുരു യുനാനി യോഗ യൗവനം രക്ത ശുദ്ധി രക്തസമ്മര്‍ദ്ദം രുചിയില്ലായ്മ രോഗങ്ങള്‍ രോമവളര്‍ച്ച ലൈംഗികത വണ്ണം വക്കാന്‍ വന്ധ്യത വയമ്പ് വയര്‍ വേദന വയറിളക്കം വാജികരണം വാതം വായ്പുണ്ണ്‍ വായ്പ്പുണ്ണ്‌ വിചിത്ര രോഗങ്ങള്‍ വിഷം തീണ്ടല്‍ വീട്ടുവൈദ്യം വൃക്കരോഗം വൃഷണ ആരോഗ്യം വെള്ളപോക്ക് വെള്ളപ്പാണ്ട്‌ വേദന സംഹാരികള്‍ വൈദിക് ജ്ഞാനം ശീഖ്രസ്കലനം ശ്വാസതടസം സന്ധി വാതം സന്ധിവേദന സവാള സോറിയാസിസ് സൗന്ദര്യം സ്തന വളര്‍ച്ച സ്തനാര്‍ബുദം സ്ത്രീകളുടെ ആരോഗ്യം ഹൃദ്രോഗം ഹെര്‍ണിയ

Sunday 8 June 2014

TEN LEAFY VEGETABLES (PATHILAKKARY)

TEN LEAFY VEGETABLES (PATHILAKKARY):   In past, Leafy vegetables had an important and inevitable role in diet among people of Kerala. , Kerala has got a rich tradition of using these leafy vegetables as apart of health protective measures especially in monsoon period .Ten various types of” leafy vegetables” are used to make different type of cuisines which are very healthy and nutritive to our body  and are  seen growing plenty in monsoon period. In Malayalam it is called as “PATHILAKKARI”They are rich in Calcium, Vitamin A, and Vitamin C. The uses of these cuisines are mainly seen in karkkitaka month of Malayalam calendar. They are as follows

 (a)Taalu: Bot Name- Colocasia esculenta, Family Araceae
 Its tender leaf and stem are used to make Pathilakkary.The tender stem containsRaphides which causes itching sensation in body.Inorder to remove it, the outer covering of tender stem are pealed off, cut into small pieces, dipped in tamarind water, boiled and dried. Then turmeric powder is sprinkled over it, after that can be used for cooking. It should not be taken in raw form as it causes itching. The leaves are rich in Vitamins and Minerals and Tuber contains carbohydrate. This is also good for improving the Immunity as well as the strength of bones
(b)Thakara: Bot Name-Cassia Tora, Family Fabaceae
 The tender leaf is the useful part for cuisines. Its actions are mainly improves the appetite, resolves the stomach discomfort, reduces the allergic nature of the body. Leaf juice is good for skin diseases.
 (c)Kumbalam: Bot Name-Benincasa Hispida Family-cucurbitesia
Its good to give cooling to the body, improve the memory, improves the strength and vigor of the body. It has wormicidal action. It reduces the allergic nature of the body. The tender leaves are rubbed between hands so as to remove the hairs and can be used for cooking
 (d)Mathan: Bot name-Cucurbita maxima Family-Cucurbitacea
 Leaves, flowers, Fruits are used for cooking. The paste made from it is used for applying over burns, swelling. The seeds have wormicidal action.
(e)Vellari: Bot name-Cucumis sativus Family- Cucurbitacea
It is a treasure of Vitamins and minerals. It contains plenty of water.  
  (f)Anakkoduthoova: Bot name-laportea interrupta Family-Articacea
 Leaf contains Potassium, Iron, Manganese, Calcium, Vitamin A and C. The tender leaves are either rubbed or dipped in water in order to remove the itching causing hairs. Then it can be used for cooking
 (g)Cheera: Bot Name Amaranthus Tricolour Family Amaranthacea
 It is the most popular leafy vegetable among Kerala people. It is used for conditions such as Anaemia,Visual disorders, Lethargy. The leaf contains plenty of Calcium, Iron and Folic Acid
 (h)Neyyuruni: Bot name-Diplocyclus palmatus Family-CuccurbitaceaNeyyuruni synonyms .sivalingi,iviralikkova
 Useful part- leaves, stem, fruit
 effective in skin diseases,increases digestivepower,prajaasthaapanam&,jwaraharam.
 (i)Chena : Bot Name-Amorphophalus Paeonifolius Family-Aracea
 It contains plenty of Vitamins, minerals, Proteins,Anti- Oxidants.It contains plenty of calcium oxalates crystals which causes itching. The tender leaf is used for making Pathilakkari
 (j)Chaembu: Bot name-Xanthosoma Sangittifolium Family Aracea
 Full part of the plant can be used for making cuisines. Tuber contains rich in carbohydrates. It contains vitamins, Minerals; Anti-Oxidants.The tender leaves   in folded position are used for cooking

No comments:

Post a Comment